Ahora estás en > Noticias > Canvi generacional a Amat

Canvi generacional a Amat

25 de enero del 2018

elpuntavui.cat, Eva Garcia Pagan, 21 de gener – El del 2018 serà un any especial a Amat Immobiliaris. L’empresa, nascuda a Sant Just Desvern l’any 1948, celebrarà el seu 70è aniversari, inaugurarà una segona oficina a Barcelona i culminarà el procés de relleu generacional, que les germanes Immaculada i Joana Amat passen a mans de la tercera generació familiar. Guifré Homedes Amat, fill d’Immaculada, en va assumir la direcció general el dia 1 de gener, tot i estar vinculat a l’empresa des del 2010, amb el repte de continuar el creixement mantingut per les germanes Amat en les últimes dècades. També Martina Homedes Amat i Nàdia Massagué Amat (a la imatge) hi estan vinculades en diferents departaments.

“Hem viscut l’empresa des de dintre i des de sempre, tot i que també ens hem format treballant a fora, en altres empreses”, explica Homedes. La voluntat de la nova generació és continuar amb la línia iniciada per les germanes Amat, que basa el seu model de negoci en tres divisions: la patrimonial (gestió de patrimonis, administració de lloguers i comunitats de propietaris), la comercial (venda d’immobles d’obra nova i segona mà i d’alt nivell) i la consultoria.

Aquesta darrera, creada l’any 2010, ofereix assessorament d’inversions patrimonials i serveis jurídics i sobre fiscalitat i urbanisme. “El més lògic serà fer créixer la divisió de consultoria, que és la més nova i la que pesa menys actualment”, diu Homedes. De fet, malgrat que l’estructura varia exercici a exercici, a finals d’octubre del 2017 el 49% dels ingressos provenien de la divisió comercial, contra el 45 % de la patrimonial i el 6 % de la consultoria.

La companyia, que va tancar l’exercici del 2016 amb una facturació de 4,6 milions d’euros, ha tancat el 2017 en 5 milions. “Ha estat un any molt bo, amb més vendes i més lloguer”, declara Immaculada Amat, que reconeix, però: “Fer les coses ben fetes quan les altres empreses no ho fan, ens perjudica.” Per exemple, la companyia només comercialitza immobles quan ja disposen de certificat energètic, com marca la normativa, i, si els pisos no els tenen en exclusivitat, altres immobiliàries que diuen que “els estan tramitant” els poden oferir dies o setmanes abans. “L’honestedat i no traspassar línies vermelles ens fa créixer a poc a poc però de manera sòlida i consolidada”, argumenta.

Amat reconeix que hi ha una falta d’oferta d’immobles tant en venda com, sobretot, lloguer, i lamenta que els clients només es deixin convèncer pel preu: “Això no fa res més que alimentar la bombolla, perquè si el client que ven el seu immoble per comprar-ne un altre el ven car, també el comprarà més car.” L’efecte es dona sobretot a Barcelona, mentre que a la corona metropolitana els preus no estan tan tensionats i han baixat considerablement amb relació als anys del boom i als preus de la capital.

La segona oficina que Amat obrirà a Barcelona el primer trimestre de l’any 2018 estarà ubicada a l’encreuament de la Via Augusta amb l’avinguda Diagonal i permetrà créixer a la capital, on tenen una oficina al carrer de Balmes.

A primers de desembre també van inaugurar de manera oficial un nou emplaçament a Sant Cugat del Vallès, que substitueix les seus anteriors i també ofereix una millor disponibilitat d’espais. “El 2018 preveiem que serà un any similar al 2017 pel que fa a l’oferta però, quant a la demanda, caldrà estar atents per veure com evolucionen diversos factors, com ara l’evolució del crèdit i els tipus d’interès, l’endeutament i l’accés a l’habitatge”, conclou Amat.

Durant 60 anys, tot dones

L’arribada de Guifré Homedes a la direcció general de la companyia significa un punt d’inflexió important després de sis dècades de “dominació” femenina. Tot i que Joan Amat va fundar l’empresa el 1948, la seva mort prematura als 28 anys va fer que dona i filles portessin l’empresa endavant.